10 Orsaker till bröstcancer du bör veta om

. Denna sjukdom påverkar de flesta kvinnor, men kan uppstå hos män. Tusentals kvinnor dör av bröstcancer varje år för att de tyvärr upptäckes för sent.

Med dagens moderna teknik och medicin är det möjligt att behandla bröstcancer. Den förväntade livslängden hos många patienter har ökat betydligt . Sjukdomen är emellertid alarmerande, för att den ofta upptäcks för sent i många fall. yckeln till förebyggande av bröstcancer ligger i kunskap om riskfaktorerna. I dagens artikel borde vi därför dela några av orsakerna till bröstcancer med dig så att du kan hålla dem i åtanke.

Ålder och kön

Som vi redan nämnde är det en typ av cancer som oftast påverkar kvinnor. Trots detta finns det män som också får bröstcancer. Vanligtvis ökar risken för att utveckla bröstcancer med ålder. Speciellt för personer över 50. 

släktforskning

Otaliga studier visar att de som har den högsta risken för bröstcancer, som har nära familjemedlemmar som har haft sjukdomen. Samma sak gäller om du har familjemedlemmar med livmoderhals-, livmoderhals-, äggstocks- eller tjocktarmscancer.

Gener

. Dessa defekter finns ofta i generna som heter C1 och C2. Dessa gener ansvarar för att producera proteiner som skyddar kroppen från cancer. n defekt hos en av dessa gener kan öka risken att du kommer att utveckla bröstcancer med upp till 80% en eller två gånger.

Menstruationscykel

Kvinnor som fick menstruation innan de fyllde 12 år har en högre risk att utveckla bröstcancer. Detsamma gäller för kvinnor som inte kommer i klimakteriet innan de fyllt 55

Case historia

Kvinnor som har haft cancer i ett bröst har en större chans att utveckla cancer i den andra. ller de kommer att uppleva cancer som kommer tillbaka i det första bröstet.

lkoholförbrukning

fter flera studier kan en eller två alkoholhaltiga drycker varje dag öka risken för bröstcancer.

Graviditet

Kvinnor antingen infertila eller väntar tills de är över 30 innan de har barn, har en högre risk för bröstcancer . n eller flera graviditeter tidigt i livet minskar risken för denna sjukdom.

Hormonterapi

Kvinnor som har fått östrogenbehandling under längre perioder har högre risk för bröstcancer.

Fetma

Medan inte fullt medvetna om denna risk tror experter att kvinnor som lider av fetma producerar mer östrogen.Detta kan igen leda till ökad risk för att utveckla denna sjukdom. 

Strålning

Om man utsätts för röntgen eller CT, kan detta avsevärt öka risken för bröstcancer. Om du fått strålbehandling som ett barn eller en vuxen, som en behandling för bröstcancer, är chansen ännu större för att utveckla bröstcancer. 

Diet

Forskning har inte gett ett tydligt svar när det gäller sambandet mellan kost och ökad risk för bröstcancer. De flesta studier är dock överens om att en dålig diet kan vara en viktig riskfaktor. tt äta massor av bearbetade livsmedel, kött, ohälsosamma fetter, socker och mer, kan öka risken för att du kommer att få denna sjukdom

Osäkra orsaker till bröstcancer

För många år, kvinnor har i fråga på grund av myter, vilket säger att användningen av deodorant och bh kan leda till bröstcancer. Hittills har det inte varit någon koppling mellan detta och sjukdomen. ndra faktorer, såsom bröstimplantat och exponering för bekämpningsmedel, har inte heller visats ge någon ökad risk.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar