10 Symptom på problem med sköldkörteln

Sköldkörteln reglerar kroppens ämnesomsättning. Det bestämmer hur snabbt kroppen bränner kalorier, hur snabbt hjärtat slår och är ansvarigt för att bibehålla hormonbalansen. På vuxen ålder lider man ofta av problem med sköldkörteln. Detta leder till olika sjukdomar som påverkar fysisk och emotionell hälsa.

De tre vanligaste problemen med sköldkörteln är hypotyroidism, hypertyreoidism och sköldkörtelnerv. Även om dessa påverkar kroppen på olika sätt, är vissa symptom vanliga att varna oss när något är fel. Vi täcker 10 vanliga symptom på Sköldkörtelsjukdom som alla borde veta.

Utmattning och trötthet

Om du fortfarande känner dig trött eller känner behov av att ta en tupplur efter att du har 8 till 10 timmars sömn på natten, är det troligt att du lider av problem med hormonproduktionen i sköldkörteln (hypotyreos) . Sköldkörteln spelar en viktig roll i energinivån. Om du upplever onormal trötthet kan det vara ett tecken på att något inte är rätt.

Viktförändringar

Sköldkörteln är ansvarig för att styra metabolismen, vilket är processen där kroppen bränner kalorier. Om du upplever plötslig viktökning kan det vara ett tecken på hypothyroidism. Det betyder att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Om du plötsligt upplever plötslig oförklarlig viktminskning kan sköldkörteln dock producera för stora mängder hormoner som ger ett tillstånd som kallas hypertyreoidism.

Humörproblem

 Om du plötsligt upplever depression, oförklarliga humörsvängningar eller känslor av ångest, kan det vara att kroppen försöker berätta att något är fel med sköldkörteln.

smärta i kroppen

Plötslig smärta i muskler, leder eller ligament kan vara ett tecken på en hormonell rubbning sköldkörteln.

reproduktiva problem

hormonstörande effekter i samband med sköldkörtelproblem kan orsaka komplikationer i utformningen, förändringar i menstruationer och brist på sexuell lust.

Köldkänslan hela tiden

 Frekventa kalla händer och fötter liksom resten av kroppen kan vara en indikation på sköldkörtelproblem och metabolism.

Förändringar i hud, hår och naglar

Torr hud, håravfall och krackade naglar är vanliga tecken på hypothyroidism. Dessa symtom ökar gradvis i svårighetsgrad och kräver behandling för att förhindra att de blir kroniska.

Förstoppning

Minskad hormonell aktivitet i sköldkörteln påverkar processer genom kroppen och organ har svårigheter att utföra sina funktioner. I matsmältningssystemet kommer sköldkörtelstörningar att orsaka problem med att absorbera näringsämnen från livsmedel , liksom svårigheter att eliminera avfall genom mag-tarmkanalen. 

Kognitiva problem

 Detta beror på minskad utsöndring av sköldkörtelhormoner som saktar ner många funktioner i kroppen.

öst och hals

Om det finns ett problem med sköldkörteln är det troligt att körteln blir inflammerad eller ökar i storlek. är det händer kan det leda till ont i halsen, heshet, obehag, svullnad i halsen eller snarkning.

Vad kan du göra med dessa farosignaler?

I de flesta fall upptäcks problem med sköldkörteln när de redan är avancerade eftersom tidiga symtom ofta förväxlas med andra sjukdomar. Det är mycket viktigt att vara medveten om symtom eftersom det är nyckeln till en tidig diagnos. tt ignorera symtomen på ett eventuellt sköldkörtelproblem kan leda till ytterligare hälsoproblem som är svåra att kontrollera.

Om du upplever risk för sköldkörtelproblem är det viktigt att du går till din läkare för en medicinsk kontroll och ett diagnostiskt test. Om du har en familjehistoria av sköldkörtelproblem, bör du också få regelbundna kontroller oftare för att bekräfta att sköldkörteln fungerar ordentligt.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar