12-åRig flicka som bär en app för att kommunicera med sin Alzheimer-sjuka mormor

mma Yang är en speciell tjej. Vid en ålder av 12 år bor hon i en verklighet som har blivit välkänd för miljontals människor.

mmas mormor diagnostiserades med lzheimers sjukdom för nästan fem år sedan och bor för närvarande i Hong Kong. mma har gradvis sett hur hennes mormor har glömt viktiga saker lite efter en liten stund.

Hon började glömma sin egen ålder, och ibland kunde hon inte förstå varför mma inte kom till middag eller var så långt borta. Senare upplevde mma det mest smärtsamma som hänt med den här unga tjejen: hennes egen mormor började förvirra henne med andra släktingar.

Det är inte lätt att leva på det här sättet. 

är det svårt för den drabbade, för sin familj och särskilt för en grupp av människor som inte normalt nämnas: 

mma Yangs historia är anmärkningsvärd på grund av en viss aspekt. Det här kommer inte bara att hjälpa mmas mormor, utan också många andra människor som lider av lzheimers.

Här handlar det om det.

"Tidlös" en mobil app för patienter med lzheimers

mma Yang största rädsla är att hennes mormor inte skulle känna igen henne längre, och att hon en dag inte längre kommer att finnas i huvudet på sin älskade familjemedlem.

 • Förr eller senare kommer detta att hända. Det kommer att finnas en tid när mormors tydlighet blir som små inbjudningar tillbaka i den verkliga världen där du hade kontakt med dina nära och kära. Men detta händer bara en gång i taget.

 • Det är dock viktigt att komma ihåg att patienter med lzheimers sjukdom svarar på något mycket konkret: kärlek och tecken på och omsorg.

 • Men för en tjej som bara är 12 år är det givetvis inte tillräckligt. Hon vägrar att låta sin mormor försvinner för alltid, så hennes sinne raderar minnen från hennes barnbarn och eliminerar det speciella band som de brukade ha.

För att bekämpa denna glömska framåt, gjorde mma en mobil app som kallas "Timeless" - detta är en app som hindrar de viktiga sakerna från blekning.

Det kommer att göra de vackraste och meningsfulla sakerna i ditt liv "evigt".

n app för patienter med lzheimers

mma Yang har samarbetat med , en läkare som specialiserat sig på lzheimers, för att skapa en mobilapp som har två mycket specifika ändamål.

 • Den första funktionen heter "uppdateringar" och är avsedd att se till att personer med lzheimers kan alltid hålla kontakt med sina släktingar.

 • Deras barn, barnbarn, vänner och andra nära och kära kan interagera med dem genom bilder och meddelanden. ppen informerar alltid patienten som de kommunicerar med och påminner dem om det band de delar.

 • Den andra funktionen heter "identifiera". Här kan en patient se sitt släktträd, kom ihåg fakta, detaljer, bilder och stunder när som helst.

 • Tack vare kameran i telefonen behöver de bara peka på en viss person för att bli påminnad om vem de är.

n annan detalj som är användbar och intressant hänför sig till timing och kalendrar. n person med lzheimer kommer att få en varning varje gång de försöker ringa en familjemedlem mer än två gånger (de kommer att påminnas om att de redan har ringt).

Det kan också varna patienten om framtida datum för att komma ihåg och speciella händelser som påsk och jul.

n ung prodigy med en klar dröm

mma Yang hade värdefull hjälp med att utveckla denna app. Förutom Dr Kramps hjälp har hon också fått finansiering för projektet genom ett bidrag.

 • mmas föräldrar är kunniga när det gäller data och arbetar för ett företag som specialiserat sig på att skapa ansiktsigenkänningsteknik.

 • mmas passion för teknik kommer från hennes familj, och när mma var bara åtta år gammal var hon redan expert på att utveckla HTML och CSS Web, Java och applikationer för MIT pp Inventor.

 • Hennes professionella karriär har just börjat. Men mma Yang har bara ett syfte: att använda teknik och till och med virtuell verklighet för att hjälpa människor med lzheimers att skydda sina minnen.

 • Kanske kommer dessa strategier att kombineras med andra i framtiden för att uppnå detta mål. För tillfället är den här appen endast användbar för patienter som fortfarande kan använda en mobilenhet.

Denna app är ett sätt att fördröja förlusten av , men när patientens sjukdom utvecklas behöver de dagligt stöd från sitt nätverk av familj och yrkesverksamma.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar