7 Symptom på endometrios du måste känna till

ndometrios förekommer hos kvinnor som är i fertil ålder, och 

De allvarligaste symptomen uppträder mellan 25 och 35 år. Denna sjukdom har ingen definitiv botemedel, men det finns vissa behandlingar som kan förbättra din livskvalitet.

 för att säkerställa att alla medicinska förfaranden är effektiva.

ortsett från tillväxt och utveckling av endometrial vävnad i den kvinnliga slidan och dess omgivningar, har endometrios andra symtom som kan tyda på att det är dags att gå till en gynekolog.

Mycket smärtsamma menstruationer

I många fall mensvärk som är starkare än normalt 

Du kanske kommer ihåg att denna sjukdom är orsakad av närvaron av celler som utgör det inre skiktet i livmodernslemhinnan som kallas endometrium. Med kan dessa celler också hittas utanför livmodern och i närheten av äggstockarna, urinbladen eller tarmarna.

är du har människor och livmoderns lining lossnar blir det vaginalt. Kvinnor med endometrios vilket orsakar ännu mer smärta.

Ibland har smärtan ingen uppenbar orsak. Du vet förmodligen redan att menstruationssmärta är en del av livet för de flesta av oss. Ändå bör du vara medveten om du går igenom en menstruation som är mer smärtsam än normalt.

eskriv dina symtom för din gynekolog för att analysera orsakerna och vägleda till den bästa behandlingen.

Vill du veta mer? Se: 

smärta vid samlag

ftersom endometrios kan påverka olika organ i bäckenet, någon sexuell kontakt med en yta av inflammation orsaka smärta. Det finns få kvinnor som är medvetna om detta symptom, och som istället kan frukta att något annat är fel med dem när de känner denna smärta.

Försök alltid att komma ihåg att kön endast bör leda till glädje - aldrig smärta. Om du känner ont är det för att något inte är rätt. Få kvinnor klarar dock att lägga till detta symptom på endometrios.

Hur kan du veta om det är verkligen relaterat till denna sjukdom? Hur vet du om ditt obehag inte är normalt?

ågra av kännetecknen för smärta i samband med endometrios är:

 • Cyklisk smärta.
 • Smärtan är av stark intensitet.
 • Det ökar gradvis.
 • Det ser ut som smärtan du känner när du har människor.
 • 

Infertilitet

n annan föga kända symptom på endometrios är att det kan leda till problem att bli gravida. Många kvinnor som är infertila konstaterar att de har endometrios.

Detta förhållande orsakas av det hinder som endometriumvävnad skapar utanför livmodern.

 Lyckligtvis kan det återställas med korrekt behandling om detta är orsaken till infertilitet.

Du behöver tålamod och bra kontroll. Var noga med att gå till din gynekolog och följ alla instruktioner du får om medicinering och tider.

Tarm problem och smärta under

Tack vare placeringen av tarmarna i bäckenregionen, är de ofta drabbas av endometrios.

Under menstruation kan endometrial skador i tarmarna orsaka inflammation och smärta, liksom de följande associerade symtom:

 • Flatulens
 • uppblåsthet
 • mycket svåra kramper
 • lodig avföring
 • I svåra fall, tarmobstruktion

Om du märker något av dessa symtom, kontakta din läkare omedelbart. De kommer att utvärdera några potentiella problem och hänvisa till rätt specialist.

Smärtsam urinering

Precis som med tarmen är också blåsa i regionen som påverkas av endometrios, och du kan uppleva några av följande symtom under menstruationen. 

I svåra fall, endometrios skada urinledare, som är rör som transporterar urin från njurarna till urinblåsan, och det kan även påverka ditt väl.

Kronisk bäckensmärta

Som vi förklarade i början, symptomen av endometrios som involverar flera organ i bäckenet, och de kan utvecklas under många år. är tiden går, kan du börja uppleva kontinuerlig smärta, inte bara när du har menstruation. Detta tillstånd kallas kronisk bäckensmärta, och det kan ha en allvarlig inverkan på livskvaliteten för den drabbade, eftersom det stör deras liv på jobbet, hemma och sexuellt.

Glöm inte att läsa:

muskelknutor i livmodern: 5 saker du måste veta 

Till sist, inte vänta tills i morgon vad du kan få gjort i dag. Om du märker något av dessa symtom, lita på mageförmågan och sök behandling.

Om du väntar för länge kan det störa din dagliga verksamhet.

Utöver det kan din framtida hälsa äventyras om du inte lyssnar på vad din kropp försöker berätta för dig. Oroa dig inte för att bara behandla den ursprungliga smärtan och obehag.

Det är bäst att

attackera det verkliga problemet från början för att förhindra att det blir sämre.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar