Diagnos fakta och symptom på bältros

ältros (även känd som herpes zoster) är en infektion orsakad av VZV-virus eller varicella zoster-virus. Denna sjukdom drabbar främst nerver under huden, och viktiga symtom på bältros inkluderar inflammation och bildandet av blåsliknande utbrott. Dessa utbrott visas längs drabbade nerven. Därför är de lätt synliga.

 Därför kallas folk ofta sjukdomen "bältros". låsorna orsaka smärta som känns som att de bränner 

 Men många ungdomar drabbats av episoder av bältros, även om dessa är oftast lindriga fall. Sjukdomen orsakar stora komplikationer hos äldre vuxna.

Orsaker till bältros

virus som orsakar bältros är densamma som den som orsakar varicella (vattkoppor). Detta virus utrotas aldrig från kroppen. Istället förblir i en organism latent tillstånd. Under vissa hälsoförhållanden svarar viruset på nervhuvuden.

 Vanligtvis svarar virus hos dem som har tillfälliga eller permanenta förändringar i deras , som orsakas av ålder, andra sjukdomar eller användning av läkemedel. Sådana mediciner inkluderar kortikosteroider, reumatisk medicinering och andra.

ältros är inte smittsam. n person som lider av denna sjukdom kan emellertid passera varicellaviruset till någon som aldrig har haft vattkoppor. Viruset kan endast överföras genom direktkontakt med blåsorna.

Vuxna över 50 år är mer benägna att utveckla denna sjukdom. De som lider av ett kompromitterat immunförsvar på grund av hiv är också utsatta. På samma sätt, de som drabbats av varicella före sin ettårsdag, även utveckla bältros.

Symtom på bältros

, och det kan förekomma även innan blåsor är synliga. Detta beror på att viruset påverkar nerverna i dermis. I de flesta fall, , och smärtan kan vara antingen lätt eller svår.

De första symptomen på bältros är:

  1. Klåda
  2. kittlande känsla
  3. Stickningar
  4. Focal smärta

Vidare under den första fasen av bältros, följande symtom på bältros förekommer också:

  • Feber
  • Huvudvärk eller allmänt illamående
  • Gastrointestinal obehag

 Vid första utbrotten små, men de kan växa och säkring med andra blåsor, som bildar stora sår.ormalt varierar tillväxtperioden för dessa sår från 3 till 5 dagar. Senare skorpor bildas som motsvarar det sista skedet av sjukdomen.

 Om det påverkar den mandibulära nerven kan lesioner bildas i munhålan, tungan eller halsen. I sällsynta fall kan en person förlora sin smak.

Diagnos och komplikationer

ältros diagnostiseras efter en fysisk undersökning av patienten med avseende på hans eller hennes kliniska historia och register.

Om det råder osäkerhet om huruvida den korrekta diagnosen faktiskt är bältros, kan ett prov av hudceller från lesionerna tas för laboratorietest, vilket gör det möjligt att utvärdera fallet ytterligare. tt blodprov är en annan ljudmetod för att fastställa en slutlig diagnos.

Lumbar punktering kan emellertid utföras för att diagnostisera sjukdomen, men endast när nervsystemet är äventyrat . Dessutom kan det i atypiska fall vara nödvändigt att genomgå en Tzanck-smörjning, vilket innefattar skrapning och testa vätskan i fläckarna.

n av de vanligaste, allvarliga komplikationerna av denna sjukdom är "postherpetic neuralgi". Detta förekommer hos 50% av patienterna och består av smärta som många beskriver som brinnande, elektriska och outhärdliga. I de allvarligaste fallen kan  helt hämma en person. Den värsta delen är att denna smärta kan vara i veckor, månader, år och även för livet.

 I många fall kan effekterna vara allvarliga. Ytterligare infektioner kan förekomma på huden, såsom cellulit eller impetigo. I vissa fall producerar denna typ av herpes meningit.

ältros: Vad är det och hur ser det ut?

ältros är ett mycket smärtsamt utslag orsakat av varicella-zosterviruset. Varicella-zoster är samma virus som orsakar vattkoppor. Läs mer "

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar