Klump i armhålan: när ska du oroa dig?

Detta är ett vanligt problem. Vi har alla antagligen hittat en klump i vår armhålan på en punkt och det borde inte orsaka att du är så orolig. 

Vad kan orsaka att en klump bildas i armhålan?

Åttio procent av fallen är normala och borde inte orsaka några problem. Det första du bör göra när du hittar en av dessa klumpar är inte att vara rädd för att det förmodligen beror på en typ av furunkulos. Och vad är furunkulos, kan du fråga? Här är några grundläggande riktlinjer för att förstå detta begrepp:

Den vanligaste orsaken till klump i armhålan: furunkulos

Den vanligaste orsaken till att en klump i armhålan bildas är furunkulos. Det här är helt enkelt en inflammerad hårfollikel. Det är smärtsamt och kan vara skrämmande när det upptäckts. Det beror vanligtvis på en infektion i en svettkörtel som orsakas av ett ingreppat hår. är svett inte kan komma undan hårsäcken, ackumuleras bakterier ganska snabbt. Större eller mindre klumpar kan vara resultatet.

Även om det är ofarligt kan detta vara mycket irriterande. Ibland går det i sig själv, men andra gånger bildas mycket allvarliga cyster som kräver en korrekt behandling. n läkare brukar skriva ut antibiotika för att skydda mot en stafylokockinfektion. Men om det inte löser det kommer mer att behövas för att ta bort cysten.

Vad kan du göra för att förhindra att dessa cyster bildas under dina armar? Tyvärr är vissa människor bara mer utsatta för dem än andra, och om du har haft dem en gång, kommer de troligtvis att visas igen. Det finns några antiseptiska krämer som kan hjälpa till att sakta ner deras bildning, men den bästa lösningen är att vara  - speciellt rakning. är du rakar riskerar du att dessa små skadedjur uppstår, eftersom håret kan fånga sig i hårsäcken. Försök att tvätta och skala huden under armarna först för att öppna porerna. nvänd inte aggressiva kemiska deodoranter eftersom de kan skada detta känsliga område.

Men i allmänhet är detta den vanligaste orsaken till en klump i denna region.

Vanligaste orsaken: svullnad lymfkörteln

Var inte rädd. Inflammation av en lymfkörtel är känd som lymfadenit. Som du säkert vet finns det många lymfkörtlar under armen som rör lymfvätskan genom blodet för att rengöra och filtrera. Detta hjälper kroppen att bekämpa infektioner.

Ibland när vårt försvar är försvagat eller vi har haft ett virus kan våra lymfkörtlar bli inflammerade eller svullna. Därför en klump i armhålan.  Så vad gör du när du upptäcker att du har en lymfkörteln? Tja, är det första steget du bör göra ta en liten analys av lymfvätska för att fastställa orsaken till inflammation och eventuella bakterier som förekommer. Detta görs genom att dra lite vätska ut ur körteln. Området kan vara ett litet antal, så denna procedur är inte smärtsam.

Dina resultat kommer att berätta vad som orsakade inflammationen och ange vilken behandling du ska följa för att lösa problemet.

Orsak nummer tre: lymfom

Detta är ett alternativ. är du hittar en knöl i armhålan finns en liten chans att orsaken en inflammerad lymfkörtel kommer på grund av lymfom. land de typer av lymfom är  Dessa båda typer av cancer, och behandlingar är mycket effektiva. Överlevnad av icke-Hodgkins och Hodgkins lymfom är 90% respektive 70%. åda typerna av lymfom genereras av en typ av vita blodkroppar som kallas -lymfocyter (eller -celler), och det är sådana läkare tester för att avgöra om någon har en av dessa sjukdomar.

Den här typen av cancer kräver flera sessioner av kemoterapi, men naturligtvis varje person är unik, och inte alla kommer att kräva samma antal sessioner eller så länge återhämtningen.  och vi måste komma ihåg att ha hopp - det är en sjukdom som kräver en hel del personlig insats, mod och stöd från familj och vänner. Du kan slå den.

Hur vet jag om min klump orsakas av furculos eller lymfom?

Det första du behöver göra är att hålla dig lugn och inte stressa upp. är du hittar en klump under armen är det bäst att rådgöra med en läkare så snart som möjligt. Lymfom är också vanligtvis förknippad med låg feber, sömnproblem, nattsvett och viktminskning.

Men för att du inte får några av dessa andra symtom, gå till din läkare först. Och oroa dig inte - de allra flesta fallen beror på att en enkel cyste bildas.

Det är bäst att vara säker på att du går till din läkare. Och oroa sig inte, de flesta fall beror på en enkel cyste orsakad av hårfollikel.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar