Modell Thando Hopa: Livet som albino

I dagens artikel kommer vi att tala om något som sällan har talat om - . Du har nog sett en albino innan. Kanske kan du känna någon med sjukdomen. Som du säkert vet redan är albinism en genetisk sjukdom som kännetecknas av 

lbinism förekommer hos både djur och människor. ftersom drogmelanin är frånvarande i albinos är din hud mycket känslig mot strålning från solen. Därför är det extra utmanande för albinos att bo i varmare områden som frika. I dagens artikel kommer vi att dela den röra berättelsen om en ung sydafrikansk modell som heter Thando Hopa. Hon lägger ett ord på hur det är att leva med albinism.

Modellen Thando Hopa

 är 24 år gammal och är både en modell och en advokat. Hon tog examen från Johannesburg. Där lockade hon mycket uppmärksamhet på grund av hennes anmärkningsvärda utseende, vilket fungerade bra både på scenen och på framsidan av modetidningar. Hopa är en av de få svarta albino-modellerna i världen.

frikas förbannelse

Det kan överraska dig att  Detta gäller särskilt Tanzania. xperter har inte kunnat fastställa orsaken till fenomenet, men man tror att de europeiska bosättare under kolonialtiden som plied inavel skulden. I frika är incidensen av albinism 15% högre än resten av världen.

nligt Hopa anses albinism i frika först och främst som ett fysiskt problem, men också ett socialt problem. På grund av det starka solljuset och låga resurser utvecklar många albinos sjukdomar som cancer och blindhet. Dessutom står de inför stor förakt.

 Många i frika tror att albinism är en förbannelse, där synder albino barns föräldrar återspeglas i spöklika utseende barnet. Detta leder till social stigmatisering, uteslutning, och i vissa fall dumpas och lämnas barnen.

Värst av allt är en levande albino värdelös i frika, medan en död albino är lika värdefull som diamanter. Vissa stammar, etniska grupper och healare i frika tror att blod och organ av en albino har magiska helande krafter. lbino är därför ett lika stort jaktspel som noshörning och elefanter. Stora summor pengar betalas för att bli förödmjukad och i värsta fall döda en albino.

Flera människorättsorganisationer bekräftar att problemet är verkligt. Trupper med pansarerade män anländer på natten och kidnappar albinobarn och vuxna för att milda dem. Många hamnar brutalt mördade.  Dessa hemska brott kränker mänskliga rättigheter på absolut högsta nivå.

lbinism i frika är verkligen en sann förbannelse, och exakt varför folk som Thando Hopa verkar som albinos. De vill tillsammans med människorättsorganisationer sätta grymheterna på den internationella agendan. Speciellt i Tanzania är förföljelsen av albinos ett allvarligt problem. Trots internationella insatser dör många albinos fortfarande varje år, antingen som ett resultat av dödande eller sjukdomar som direkt orsakas av albinism. Sola, infektioner och cancer är bland de många farorna hos albinos som uppträder varje dag.

Idag finns det många barn som måste lära sig att leva utan händer och fötter. arnen är hoppfulla att de en dag måste leva ett värdefullt liv, trots att de lever med den värsta stigmatisering man kan föreställa sig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar