Muskelknutor i livmodern: 5 saker du måste veta

ehandling varierar beroende på storleken av de fibroids. Kirurgiska ingrepp kan krävas för att ta bort det, eller det kan korrigera medicinering och regelbundna kontroller räcka.

nligt spanska Society of Obstetrics and Gynecology (SGO), kan vara nära 70% av kvinnorna utvecklar muskelknutor i livmodern någon gång under sitt liv.

Först måste du veta att 

men bör övervägas obehag och problem som kan uppstå. De är definitivt något som bör påminna oss om att vi inte får glömma våra regelbundna gynekologiska kontroller.

muskelknutor i livmodern är också känd som myomas eller uterina noduler, och är den vanligaste typen av tumörer hos kvinnor.

Det är därför vi vill ge dig 5 sätt att känna igen symptomen på, liksom deras ursprung och eventuella konsekvenser som kroppen kan genomgå.

jag säker på att denna information kommer att vara av intresse för dig.

1. Muskelskar i livmodern: Vad är de? Vad orsakar dem?

Många kvinnor klagar över samma saker: de lever ett hälsosamt liv, de tar hand om sin sexuella hälsa, och de går till regelbundna kontroller på gynekolog. Ändå utan att veta varför, de får en diagnos strax efter: en muskel knut i livmodern.

Så varför händer detta? Sanningen är att Man misstänker att gener spelar en roll i deras utveckling, men vi vet inte exakt hur de uppstår och utvecklas.

Livmodern har flera skikt. n av dem är myometrium.

 • De kvinnliga hormoner som östrogen och progsteron, stimulerar tillväxten av mikroföretag samt små klumpar i livmodern som långsamt kan förvandlas till muskelknutor.
 • Dessa muskel knop kan delas upp i subserosal myomas när de är belägna på ytan av livmodern, eller intramural myomas när de sitter i livmoderväggen. ller slutligen, kan de vara submukosala myomas när de befinner sig i livmodern.

korkliknande myomas ger nästan inga symptom, men intramural och submuskøse myomas påverkar slemhinnan i livmodern och kan även överge blödning och i de mest extrema fallen, infertilitet.

felaktig blodflöde till livmodern orsakar myomas som därför också kan skapa en intensiv smärta och missfall.

2. Vem har störst risk att drabbas av livmoder knutor?

Läkare föreslår de visar vanligtvis upp i de mellan 35 och 55 år, och är vanligast hos dem mellan 45 och 55 år gamla.

 • Den här typen av godartad tumör sker oftast i den fertila perioden.
 • Om din mamma hade det, det är mer troligt att du också kommer att ha en större risk att utveckla muskelknutor i livmodern.
 • isken för muskelsprängning i livmodern är större om du är överviktig och aldrig född.

3. Symtom på livmodermuskelnoderna

Du bör komma ihåg att nästan 30% av kvinnorna inte upplever några symtom. ndast regelbundna undersökningar hos din gynekolog kan visa att du har muskelknutor.

Låt oss ta en titt på de mest uppenbara symptomen som de flesta kvinnor vanligtvis upplever:

 • Tung blödning under menstruationen.
 • lödning utanför 
 • tt perioden varar mycket längre.
 • Järnbristanemi.
 • ofta.

4. Vilka behandlingar finns det för livmodernerven?

Det första du kanske tänker på när du diagnostiserat med en eller flera myom är att du kan behöva ett kirurgiskt ingrepp.

 • Detta är inte alltid fallet. 
 • Om din livmoder är mycket stor, eller om en liten inte svarar på medicinen, har du inget annat val än att ta bort det.
 • Du kan genomgå en myomektomi (avlägsnande av livmoderns livmoder utan att drabbas av livmodern) eller en hysterektomi, som är partiell eller fullständig avlägsnande av livmodern.
 • Många specialister rekommenderar dock en medicinsk behandling med ulipristalacetat, en progesteron moderator som avsevärt minskar närvaron av livmodernerven.

5. Diarré och fertilitet

n av de vanligaste tvivel som de flesta kvinnor i allmänhet har när de diagnostiseras med myom är om de kan bli gravid eller inte.

Det beror helt på din ålder. ftersom det här är en mycket vanlig godartad tumör hos kvinnor i fertil ålder, är detta definitivt en av de vanligaste kvinnors rädsla.

xperter har föreslagit följande:

 • 
 • Kvinnor som genomgår en myomektomi - vlägsnande av myomer som fortfarande respekterar livmodern - kan fortsätta att bli gravid.
 • Myomy kan orsaka spontan abort och därför är det en bra idé att planera graviditeten och kontakta en gynekolog för att veta om graviditet är möjlig och om du är ute av risk.

är livmoderns nötter är större än 4 cm. De kommer att börja orsaka allvarliga nackdelar under graviditeten: Mamma kan uppleva tidig födelse och bäckensmärta och till och med lossna golvet.

Ta hand om din hälsa och missa aldrig dina regelbundna kontroller hos läkare. De kommer alltid att ge dig råd om dessa viktiga ämnen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar