Risker och symptom av endometrios, en tyst sjukdoms

, och enligt den spanska Föreningen av dem som drabbas av denna sjukdom, det är ett tyst och förödande problem för många.

ndometrios är en sjukdom som innebär en ofta när äggstockarna, bäcken, äggledare och 

Det finns ett kliniskt problem som för närvarande inte har någon botemedel. Det är oftast ärftlig, och utöver det, enligt en studie publicerad av righam kvinna sjukhus, kan det idag vara orsaken till många hjärtinfarkter hos kvinnor som är yngre än 40 år.

Vi ger dig all information du behöver i dagens artikel.

endometrios, en tyst sjukdom som drabbar många kvinnor

Det är kanske förvånande för dig, men det finns flickor som är så unga som 12 till 13 år som har opererats för endometrios, vilket säger något om hur svårt Vägen till denna sjukdom kan vara och där i övertid är det att den får den läkarvård den förtjänar.

Det var inte förrän 2013 att de första guiderna utvecklades för att informera och utbilda allmänheten om endometrios.

Det är viktigt att förstå att endometrios är en mycket "speciell" sjukdom. 

Vi rekommenderar att du läser 

Kanske är det därför föreningar kräver världsomspännande skapandet av multidisciplinära team (som involverar urologer, matsmältnings hälsoexperter och psykologer) för att försöka bättre upptäcka detta stat inom sina respektive områden.

Låt oss nu ta reda på vad de vanligaste symptomen är.

Symptom på endometrios

 • Mycket smärtsam menstruation.
 • llvarlig smärta i nedre delen som strålar ut i magen. Det kan bli mer intensivt före och under menstruationen.
 • Smärta under eller efter samlag.
 • Svårighet eller smärta i avföring, eller till och med urinering.
 • Det är vanligt att finna att mellan 30-40% av patienterna upplever infertilitet.

Vi bör återigen nämna att inte alla kvinnor upplever samma symtom. ågra märker knappt något. Sjukdomen diagnostiseras vanligtvis under en rutinmässig gynekologisk undersökning, eller i gastrisk kirurgi som en kejsarsnitt eller en bilaga.

or med endometrios

Vi står inför en sjukdom som inte har botemedel. För alla de kvinnor som har varit tvungna att leva med denna komplexa sjukdom är den viktigaste behandlingen utan tvekan den som kan hjälpa dem att återfå en bra livskvalitet.

I vissa fall kan smärtan vara så svår att även vandring blir svår. De står inför bristande förståelse i allmänheten, kollegor på jobbet, och även från sina partners 

Se även 

Hormonala behandlingar för endometrios är ett alternativ, men de har biverkningar: 

 • ågra av de smärtsamma symptomen kan behandlas med mediciner, och en behandling som liknar den som finns tillgänglig för prostatacancer är ibland tryckt.
 • n annan vanlig lösning är att genomgå operation för att ta bort den skadade vävnaden, men i de flesta fall blir den bara tillbaka och smärtan kommer igen.

ndometrios ökar risken för hjärtattack

Vi sa detta från början. nligt en som utfördes på ett sjukhus i oston, har kvinnor som drabbats av endometrios och som har genomgått operation för att ta bort livmodern eller äggstockarna större risk att drabbas av hjärtattack.

 • Forskarna analyserade läkarundersökningar om 116 430 kvinnor över 20 år. v dessa hade 11 903 endometrios.
 • De fann att kvinnor som hade tvingats till klimakteriet tidigt på grund av operationen 

Kom ihåg att endometrios kan påverka kvinnor som är mycket yngre än 40 år.

ehovet av hälsosam livsstil

Läkarna rekommenderar att alla kvinnor som drabbats av endometrios tar väl hand om sin fysiska och mentala hälsa för att förhindra hjärtproblem.

 • Kom ihåg att smärtan och bristen på allmänhetens medvetenhet hos befolkningen kan leda till känslor av ensamhet och frustration som i slutändan leder till depression. Om du låter ditt immunsystem så här ökar du risken för hjärtinfarkt.
 • Tidig klimakteriet sätter dig på samma risknivå som en kvinna som naturligtvis har nått klimakteriet.

Om du är 30 eller 55 måste du ta hand om din kost och driva en aktiv livsstil för att förhindra eventuella problem som påverkar dig.

Se även 

Periodisk kontroll, din doktors stöd och anslutning till en förening för kvinnor som drabbats av endometrios kan vara en stor hjälp om du möter denna komplexa sjukdom.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar