De bästa och sämsta matolja

Under de senaste decennierna,  , liksom en rad andra allvarliga hälsoproblem.

 som ska konsumeras i vissa mängder för att hålla våra kroppar och våra organ i ordning.

n av de viktigaste fettkällorna i kosten är oljan du använder för att laga mat.  , även om vissa är animaliska, och de har visat sig vara mer skadligt för din hälsa.

 Verkligheten är att vissa av dem rekommenderas, medan vissa av dem utsätts för bearbetningsmetoder som bara hamnar att skada din kropp.

För dem som är oroade över vilken typ av olja du ska använda för att laga mat, är vi i dagens artikel kommer att ge dig en lista som rensar upp skillnaden mellan den bästa och sämsta matolja, så håll läsning!

Den bästa matolja för din hälsa

Den matolja som inte är skadligt för hälsan är de som består av fleromättade och enkelomättade fett, även känd som "bra fetter."

Olivolja

Olivolja är utan tvekan första plats som den hälsosammaste matoljan.  och är en enkelomättat fett som har stora fördelar för kardiovaskulär hälsa.

 som har pressats vid kallare temperaturer. Den kallpressade processen hjälper till att bibehålla polyfenoler som är hälsosamma.

Läs: 10 nya användningsområden för olivolja

Kokosolja

Trots sin höga halt av mättat fett har gett det dåligt rykte, har 

De flesta av det mättade fettet som finns i denna olja är känd som triglycerider, som din kropp kan konvertera till energi i stället för fett.

Kokosolja innehåller antibiotika och antimikrobiella egenskaper som skyddar din kropp från olika typer av patogener. Det är också en energikälla för hjärnan och bidrar till en hälsosam kropp. Undvik att överhetta kokosnötoljan och kombinera den med andra typer av olja.

Sesamolja

 Dess främsta fördelar är tack vare dess höga nivåer av antioxidanter som fortfarande är intakta även när de utsätts för värme.

Sesamolja innehåller också fosfatidylkolin, ett näringsämne som är nära kopplat till en hälsosam hjärna. Ändå bör du begränsa användningen av sesamolja eftersom den också innehåller omega 6 fettsyror. 

De flesta

vegetabiliska oljor som säljs till ett lågt pris i butiken är gjorda av "dåliga fetter",  nvändningen av sådana oljor är känd för att vara en av huvudorsakerna till höga kolesterolproblem.Sojabönolja utsätts för en hydrogeneringsprocess för att bevara hållbarhetstiden och stabilisera smak.

 För att säkerställa att det inte anses vara skadligt för din hälsa, välj organisk sojaolja.

Margarin

är man trodde att margarin var bättre för dig än smör eftersom det var växtbaserat. Flera studier har dock visat att det faktiskt är mycket värre tack vare de höga nivåerna av transfett.

För att göra margarin blir fett utsatt för en hydreringsprocess som gör att den ser färsk, krämig och utsökt ut. 

speciellt när du använder den för att laga mat vid höga temperaturer.  Smör

Smör är ett fett som föredras för matlagning i många delar av världen tack vare dess signatursmak. Trots detta är det en av de lägsta på listan på grund av dess höga mättade fettinnehåll eftersom detta kan täppa till blodkärlen och öka kolesterolet.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar