De främsta orsakerna till bröstcancer

 Tusentals kvinnor dör varje år eftersom de inte känner till orsakerna till bröstcancer och upptäcker det i tid.

Med dagens teknik och medicin är det möjligt att bota denna typ av cancer, och livslängden för många patienter har därför ökat avsevärt. Men sjukdomen är fortfarande mycket otrevlig eftersom den ofta inte detekteras i tid. tt veta riskfaktorerna för bröstcancer är nyckeln till förebyggande, i den här artikeln kommer vi att dela med några av de främsta orsakerna till cancer som du borde vara medveten om.

Ålder och kön

Som vi tidigare nämnde påverkar denna typ av cancer främst kvinnor, men det kan också uppstå hos män. I de flesta fall ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomen med ålder, särskilt hos de över 50 år. 

släktforskning

Otaliga studier har visat att de med störst risk att utveckla bröstcancer är de med en nära släkting som har haft det, eller som har haft antingen livmoderhalscancer, cervical-, äggstocks- eller koloncancer.

Genetik

 Dessa fel är vanligen förekommande i C1- och C2-generna, som är ansvariga för produktionen av proteiner som skyddar kroppen från cancer. tt fel i en av dessa gener kan därför öka risken att utveckla bröstcancer någon gång i ditt liv med upp till 80%.

menstruationscykeln

Kvinnor börjar få din tid före 12 års ålder löper större risk att utveckla bröstcancer och det har också kvinnor som når klimakteriet efter ålder 55 år.

Sjukdomshistoria

Kvinnor som har haft cancer i ett bröst har större risk att utveckla den i den andra, eller till och med för att uppleva ett återfall i samma bröstkorg.

lkoholintag

nligt olika studier kan en eller två enheter alkohol per dag öka risken för att utveckla bröstcancer.

Graviditet

Kvinnor som är föräldralösa eller som väntar efter 30 års ålder blir gravida har högre risk för bröstcancer. Undergår mer än en graviditet tidigt i livet minskar risken att utveckla sjukdomen.

Hormonterapi

Kvinnor som har fått östrogenbehandling under långa perioder har högre risk att utveckla bröstcancer.

Övervikt

Även om denna riskfaktor inte har blivit fullständigt förklarad, tror experter att överviktiga kvinnor producerar mer östrogen, vilket i sin tur kan öka risken att utveckla sjukdomen. 

Strålning

xponering för röntgen- och CT-skanning (även känd som TC) ökar risken för bröstcancer väsentligt. Om du har fått strålbehandling som barn eller vuxen, som behandling av cancer i bröstregionen är sannolikheten för att utveckla bröstcancer ännu högre. 

Diet

Även om forskning har visat motstridiga resultat när det gäller förhållandet mellan din kost och risken för bröstcancer, är de flesta studier överens om att ha en dålig kost kan vara en viktig riskfaktor. tt äta stora mängder färdiga måltider, rött kött, mättat fett, socker och liknande kan öka risken för att utveckla sjukdomen.

Myter

I åratal har kvinnor varit bekymrade över myter om att användningen av deodoranter och hjärnor ökar risken för bröstcancer. Men hittills finns det ingen direkt samband mellan dessa faktorer och sjukdomsutvecklingen. ndra faktorer, såsom bröstimplantat och exponering för bekämpningsmedel, har inte heller visat någon ökad risk.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar