Vad händer när du sväljer en nysning?

Du är på ett möte eller på spårvagnen och du verkligen behöver nysa, men du inte vill att alla ska höra dig - det är pinsamt. Så vad gör du? Du "sväljer nysen" så att den inte stör.

Ja, du vet vad vi pratar om: när du klämmer ner näsan med fingrarna och stänger din mun för att hålla bullret från att gå ut.

Men visste du att det här är hemskt för din hälsa? I dagens artikel kommer vi att berätta varför, och även varför en riktig nysning uppfyller en viktig roll utan att ha några negativa konsekvenser för din kropp. Varför och hur nysnar vi på?

ysing är en försvarsmekanism som kroppen (eller mer specifikt luftvägarna) triggar genom att trycka ut luften från lungorna genom näsan eller munnen.

Det finns en reflexiv och konvulsiv åtgärd som uppstår när något irriterar andningsorganen. Detta resulterar i en mycket snabb och stark puls som kommer ut ur lungorna på kort tid. Magmusklerna orsakar att membranet plötsligt stiger, vilket sätter på lungorna och öppnar halsen.

är "skottet" av luft lämnar kroppen, kan det nå 120 km / h! Det är åtminstone runt 65 km / h.

Se även: Hemlagad hostmedicin mot slem i lungorna

n annan konstig fakta om nysning är att

när du trycka ut all luft kan inte hålla ögonen öppna  Detta är en annan reflex att hindra dig från att skada ögonen

när trycket i bihålorna ökar  Det finns många olika skäl till varför vi nyser, inklusive:

förkylningar och influensa (speciellt när du producerar en hel del slem)

  • llergiska reaktioner (kroppens naturliga reaktion på ett visst ämne)
  • Kontakt med solen
  • n av de mest otroliga fakta om nysning är att de nästan aldrig "kommer ensam". Vad betyder det? Oddsen är när du nysar en gång, det kommer att följas av mer.

Detta kan variera från person till person, men det är normalt att smyga upp till 10 gånger!

Mer nysning uppstår när all luft som byggdes upp i lungorna inte släpptes,

eller den utlösande nysningen ännu inte har försvunnit. Det betyder att andningsorganet inte har gjort sitt jobb eller att de inte fungerar tillräckligt hårt. Sedan finns det de som tror att om du nyser tre gånger i rad får du en gåva eller att ni har att säga något i stil med "för din hälsa," varje gång någon får denna kraftfulla utdrivning av luft.

Är det en dålig idé att svälja en nysning?

tt behålla en nys är en vanlig sak som vi gör för att undvika pinsamt att vi går runt sprida spytt och bakterier överallt.Kanske fick du veta att det var oförskämt när du var liten eller du tyckte bara inte om hur det känns som att smyga.

Vi rekommenderar att du läser: 11 enkla sätt att förebygga karies

Men studier har visat att om du förhindra kraften i denna luft släpps ut,

kan det faktiskt vara skadligt för din hälsa. Till exempel, om du sväljer en nysning, kan det skapa motsatt effekt av vad de ska göra: irriterande och partiklar riktas inåt i stället för utåt. Luftens kraft kan skada vävnad i näsan, vilket kan skada blodkärl och vener.

Patogener och andra bakterier kan flytta in i djupare områden i näsan, mellanörat, bihålor och så vidare och multiplicera och skapa infektioner. Samtidigt, när du håller tillbaka en näsa, sätter det tryck på luftvägarna. Den vanligaste skada uppstår när du har en trasig ven som leder till en näsblod, blödande vaginala nerv eller ögonproblem.

Detta leder till inflammation i näspassagen och matstrupen, vilket leder till huvudvärk, öroninfektioner och till och med nedsatt hörsel. Kanske du trodde att dina öron var täta eller du kände dig bara lite yr, men det här händer när du sväljer en nysa.

Vad händer om rummet är fullt av människor? n av de viktigaste anledningarna till att vi försöker svälja en nys är att undvika irriterande eller oroande för de omkring oss.

Och ja, naturligtvis du inte vill att nysa extremt hög, med saliv och bakterier överallt ... men det finns ett sätt att undvika det och ändå lämna själv nysa normalt. Hur? Du behöver bara

täcka din mun med en näsduk.

Detta gör det möjligt för luft och mikroorganismer att lämna din kropp och du skyddar även andra genom att förhindra spridning av sjukdomar och risken för infektioner. tt annat alternativ som används ofta (även om det inte är 100% effektivt) är att smyga in i armbågens hörn.

är du har använt näsduken och du är klar nysningar (för nu, åtminstone),

Det är viktigt att du tvättar händerna för att ta bort eventuella bakterier och virus som finns kvar.

Se till att du använder varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder, särskilt innan du äter. 

Influensa

Förkylningar

  • bronkit
  • Hepatit
  • infektiös diarré
  • ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar