Vad är candidiasis?

Vad är candidiasis?

Candidiasis är en mykos, en infektion som produceras av en svamp som tillhör Candida arten.

 • Infektionerna kan vara akuta, subakutala eller kroniska.
 • De påverkar huden, slemhinnorna och djupvävnaden.
 • Symptomen är mycket varierande.
 • Prognoserna är också mycket varierande, allt från milda mukokutana infektioner till livshotande fall med allvarlig immunosuppression.
 • 

Candida spp

Detta är en typ som bildas av en jästliknande svamp, huvudsakligen enkelcellad. Inom denna typ finns det tre typer vi är intresserade av här:

 • Detta är den mest aggressiva typen och står för mer än hälften av symptomen.
 • Candida glabrata
 • C. parapsilos: ssocierad användning av katetrar och nålar.
 • C. krusei samband med bedömningen av flukonazol (ett antisvampmedel)
* Spp används för att hänvisa till alla arter som är en del av denna typ.

Vad är opportunistiska patogener?

Opportunistiska patogener är de som inte smittar en frisk person under normala förhållanden. 

Varianen Candida, liksom de flesta svampar och vissa bakterier, tillhör denna grupp av patogener. I själva verket, Candida en del av den normala floran i huden och slemhinnorna för en stor andel av människor

Hur candidiasis?

av en förändring i mekaniska hinder: Skador på hud eller slemhinnor (primära hinder)

Detta är vad som händer i människor med katetrar, proteser eller dialys. Det förklarar också infektionen hos intravenösa droganvändare.

"Om svampen rör sig in i blodet, kan det påverka nästan varje organ i kroppen. Detta sker i patienter med kraftigt immunsupprimerade (okontrollerad HIV och en terminal scen av leukemi)."

skador på huden eller slemhinnorna hindrar dem i att uppfylla sin roll som ett hinder, vilket möjliggör tillväxt av svampar. Det är också hur sprutorna genom in i huden eller katetrar som sliter ut foder, vilket gör en person mottaglig för denna infektion.

På grund av förändringar i bakteriefloran

. Detta kan förklaras av i vilken utsträckning dessa antibiotika fungerar. De "attackerar" både de bakterier som är ansvariga för infektionen och den normala floran. Så när denna barriär är borta, uppträder möjligheten till mykos.

Till exempel är det relativt vanligt att hitta fall av vaginal candidiasis hos unga kvinnor efter att ha tagit antibiotika.

Se också: 

Stages immunsuppression

Vare sig det är från en sjukdom hos patienter med HIV eller medicin, eller hos patienter med transplantat tar anti-avstötande medicinering.

Ytlig candidiasis

Muguet (orofaryngeal candida)

 täcker tungan, mjuka gommen och munslemhinnan. är du tar bort detta, avslöja en röd, sliten yta. , och kan göra sväljning och andning svår.

), vilket är en av de första tecknen på denna sjukdom. Även om det är en av de vanligaste opportunistiska infektionerna som påverkar denna patientgrupp, har incidensen minskat de senaste åren.

Det påverkar också personer med cancer på grund av deras försvagade immunförsvar och nyfödda eftersom de fortfarande utvecklas.

Candidavaginitt och -vulvovaginitt

Denna typ är också relativt vanligt, och är kliniskt kännetecknas av:

 • Mycket stark brännande känsla i vulva och vagina, speciellt vid urinering.
 • Slemhinnans kraftiga rodnad.
 • Förekomst av vita fläckar på de röda slemhinnorna.
 • Vitaktig, tjock 

alanit Candida

Denna typ är mindre vanlig än . Vanligtvis förekommer det med diabetes, omomskuren personer eller personer med en candidiasishistoria med en sexuell partner.

öda, grova skador och ytliga pustler förekommer i förhuden, och de är vanligtvis smärtsamma. De kan komma med en brännande känsla som förvärras vid urinering. 

Denna typ bildas vanligen i hudveck och områden med täta, täta kläder.

 Denna miljö skapar ett rött utslag med irriterande klåda. Det sker vanligtvis under brösten, på skinkorna, i könsorganen, förutom andra områden. Dessutom lägger det ibland små hudveck som ser ut som akne.

Det är relativt vanligt för ammande spädbarn med

blöjeksem Candida , vilket gör symptomen värre. PCD: typ 1 autoimmuna polyendokrinopati

n sällsynt genetisk sjukdom från en mutation i I-genen.

Sjukdomen börjar i barndomen med upprepad candidiasis på naglarna och i munen utan någon uppenbar orsak.

Då uppträder autoimmuna dysfunktioner i olika körtlar. Vi lägger också till symptom på hypoparathyroidism, binär misslyckande och ddisons sjukdom.

Djupt candidiasis

sophageal Candida

vanligtvis finns i immunsuppressiva människor

. Mycket vanligt hos personer med HIV eller lymfom. Sett mindre ofta hos personer som behandlas med kortikosteroid. ågra allvarliga symptom: n brännande känsla under båren.

 • Svårigheter att svälja (dysfagi)
 • Halsbränna
 • Forward visas vita pseudomembran längs slemhinnan i matstrupen.

Invasiv candidiasis

Här flyter svampen till blodet med potential att påverka kroppens organ. Detta förekommer också hos patienter med mycket allvarliga undertryckta immunsystem (okontrollerad HIV eller ett terminalt stadium av leukemi).

Detta är ett mycket allvarligt symptom, och för det mesta med dålig prognos.Diagnos kommer från att förvärva och analysera kulturer.

n läkare får det genom att använda en vattpinne i det drabbade området, som sedan odlas. Därefter kan en läkare analysera proverna under ett mikroskop.

Förebyggande och behandling

Vidare är god personlig hygien viktigt för förebyggande. fter att du har duschat, bör du torka hudens mapp väl och särskilt på könsområdet. För gravida kvinnor är det också en bra idé att inkludera bioaktiv yoghurt i din kost för att upprätthålla korrekt vaginal surhet.

ehandling beror på typen

mycosis 6 steg för att behandla svampinfektioner i underlivet naturliga

I den här artikeln vill vi tala om hur man ska behandla svampinfektioner i underlivet naturligt, eftersom detta är ett vanligt problem. Läs mer "

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar