Vad är skillnaden mellan sorg och depression?

. Medan båda känslorna har gemensamma egenskaper, skiljer de sig i specifika saker som är värda att veta.

Vill du veta skillnaderna mellan sorg och depression? I den här artikeln kommer vi att berätta allt om dem.

Sorg är ett steg i depression

Även om vi kan använda frasen "jag är deprimerad" när vi hade en hemsk dag på jobbet, när en fruktansvärd storm har gjort våra kläder dränkts eller våra idrottslag har förlorat finalen, är dessa Händelserna hänförde sig bara till att vara ledsen eller despondent.

 en negativ situation eller , och det är mer "normal" för oss att känna sig ledsen än deprimerad.

Vi kan kännas brutna efter en paus, vi kan ha ett ekonomiskt problem eller problem att nå ett normalt mål eftersom vi inte är robotar eller maskiner. Men sorg är långt ifrån en allvarlig patologi som depression.

Den ledsna känslan vi har försvunnit när tiden går, eller om vi hittar en lösning på problemet. Det har ingenting att göra med gravitation eller betydelsen av det som har utlöst sorg.

, även om en älskad dör, om vi går till andra sidan jordklotet, eller om vi får separeras.

Det finns ingen sådan depression i dessa fall, men en normal reaktion på dåliga situationer. Vi lider för att vi har känslor och eftersom situationen har gjort djupa spår i oss.

Den sorg vi känner kan vara följd av andra symtom som apati, sömnlöshet eller huvudvärk. Men allt detta är långt ifrån depression.

Så vad är ? För att det inte ska finnas någon tvekan är , och ett svar som är relaterat till en specifik händelse eller situation.

xempel på sådana situationer eller episoder är när vi är besvikna när livet leder oss till mycket smärtsamma situationer eller när det finns människor runtomkring oss som lider.

Vad är depression?

Låt oss nu titta på vad som kännetecknar depression. Låt oss börja med den medicinska definitionen, som säger att det är . Det klassificeras på olika sätt beroende på de symptom som patienten presenterar.

Tiden för varje depressiv episod kan variera: från vecka till år. De som går igenom den behöver professionell hjälp.

tt psykiatrisk eller psykologiskt samråd är viktigt så att personen kan njuta av livet på alla sätt.

För att diagnostiseras som depressiv, måste en person presentera minst 5 av dessa symtom (listan är endast vägledande och i de flesta fall bör vi kontakta en terapeut):

 • Irriterar mestadels av tiden.
 • tt känna sig ledsen hela dagen och utan uppenbar anledning.
 • Förlust eller minskning av glädje och intresse för vardagliga aktiviteter (särskilt de som tidigare ansågs intressanta).
 • Förändringar i vikt eller aptit.
 • Sömnproblem eller behöver mycket sömn.
 • astlöshet på en daglig basis.
 • Tröghet i rörelserna. Densitet och låg 
 • oförmåga att fatta beslut. Känsla av skuld och värdelöshet.
 • Tankar om död eller självmord.
 • Fokuseringsproblem, koncentration eller kreativitet.

Även om dessa symtom också kan uppstå när vi är ledsna är den stora skillnaden att att vi är på det här sättet eller det är svårt att räkna ut av det.

Å andra sidan kan vi uppleva sorg i specifika situationer och kan se tecken på detta.

Hur skiljer du sorg från depression?

Det är väldigt viktigt att vara medveten om vad som kännetecknar båda känslorna, även om de verkar vara lika, eller ibland kan vi inte skilja dem.

 • . Genom att reflektera över problemet och hitta en lösning är det möjligt att förbättra våra känslor.
 • Vid depression står vi inför en kronisk och generaliserad sorg. Det finns ingen klar faktor i ursprunget till denna känsla (och ofta kan vi inte ens hitta den med terapi).
 • Det påverkar oss i alla slags riktningar och har konsekvenser i relationer vi har (par, familj, vänskap, arbete etc.).

Depression gör livet mindre intressant, mindre njutbart och mindre spännande. Det är synonymt med att förlora känslan av saker och förvärra vital energi.

Det eliminerar motivation och nöje från någon aktivitet och gör personen till någon som är frustrerad, otålig och arg.

Många undrar "hur vet jag om jag är deprimerad? "

För att börja prata om denna patologi måste det ha varit länge sedan de första symptomen inträffade.

Det betyder att 

Det är ett test som kallas Goldberg ngst och Depression Scale som används av psykologer för att bestämma patienternas status. Diagnos erhålls från ett antal frågor.

Även i terapi kan du välja ett mer komplett test som kallas Zung Depression Scale som öppnar spektret lite mer. Det här låter dig undersöka djupare ämnen.

Utse inte depression, vilket är en sjukdom som påverkar 5% av världens befolkning (främst kvinnor). Det kan också leda till självmordsförsök eller bli en mardröm för den lidande och de som är omkring dem, även om lidanden inte har försökt självmord.

Sorg och dess fysiska konsekvenser

Sorg och depression kan få allvarliga fysiska effekter på din kropp, som aptitförlust eller förändring av din uppfattning om temperatur. Läs mer "

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar