Vad är vitiligo? Läs allt om dess orsaker och symtom

Vad är vitiligo? Kallas även vita fläckar, det är en kronisk sjukdom som ger huden en onormal pigmentering. Den bildar vita områden av olika storlek som sprids över huden. Dessa finns ofta i de mörkare områdena i huden eller i områden som utsätts för friktion. nsiktet, underarmarna, läpparna, könsorganen och händerna, etc. är mer benägna att vitiligo.

Sjukdomen påverkar mellan 1 och 2 procent av befolkningen. Det kan dock ske när som helst i livet och är vanligare hos kvinnor än hos män.

Vitiligo är inte smittsam. Utseendet på det är oförutsägbart, även om det vanligtvis utvecklas. Det är märkligt att det finns några offer för denna sjukdom som upplever spontan re-pigmentering. De sällsynta fallen när detta inträffar sker nästan alltid med barn.

Vad är vitiligo? Vitiligo Ursprung

 xperter tror att det kan finnas en autoimmun sjukdom, men det finns inte tillräckligt med bevis för att bekräfta detta. Dessutom är det ett positivt förhållande till genetikfaktorn. n av fem personer med vitiligo har en släkting med detta tillstånd.

Den mest accepterade hypotesen är att Det finns också andra faktorer som är relaterade till detta, såsom solbränna och känslomässigt 

ivån av pigmentförlust varierar från patient till patient. Ibland börjar det snabbt och slutar plötsligt, och på grund av detta ignoreras orsaken. De aktiva perioderna av sjukdomen alternerar med stabilitetsperioder.

Les: 

Vitiligosymtom

 De visas främst i de områden som utsätts för solen. Som tidigare nämnts visas de också på slemhinnor och i områden som utsätts för friktion.

ntalet fläckar ökar över tiden. Detta är dock helt oförutsägbart och presenterar stora variationer från en person till en annan. Det är självklart mer märkbart för dem som har mörkare hud. Människor med lättare hud ser bara dessa områden när huden är röd eller de har utslag.

Även om hårbotten inte verkar vara påverkad av vitiligo, är det vanligt att blir grå tidigt. I alla fall är denna sjukdom klassificerad som godartad eftersom den inte orsakar allvarliga skador på kroppen. Huvudproblemet är estetiskt och psykiskt.

Typer av vitiligo

 Typ är den mest frekventa och är i första hand en genetisk faktor. Det finns fyra undertyper, enligt fördelningen av utjämningsprocessen.

 • Det finns få fläckar och de ligger i ett visst område.
 • De är på sina händer och runt ansiktsöppningarna.
 • Dispigmentering visas på Fördelningen av fläckarna är slumpmässig och täcker huvuddelen av kroppen. Detta är den vanligaste formen av vitiligo.

Typ Vitiligo är mindre vanligt. Det förekommer vanligtvis i tidig ålder, hos barn och ungdomar. Det börjar nästan alltid med en snabb tillväxt av fläckar, men då sänks, ofta efter ett år.

Missa inte: 

diagnos och prognos

Det vanliga sättet att ta är att få en läkare att göra en fysisk undersökning och ta en klinisk historia att göra en diagnos. Detta inkluderar en detaljerad inspektion av färg för att bekräfta om de är relaterade till sjukdomen. Samtidigt frågar de om familjhistoria och patientens allmänna tillstånd.

I tveksamma fall eller om symptom indikera andra sjukdomar, kommer läkaren slutligen beställa ytterligare undersökningar på följande sätt:

 • n hudbiopsi
 • UV-lampa undersökning
 • ye undersökning lood

Så, vad är vitiligo? För närvarande tittar forskare på detta ämne. De fokuserar inledningsvis på tre områden. Det första är att bestämma förekomsten av stress och trauma som orsakas av detta tillstånd. Den andra är att bestämma påverkan av genetik på vitiligo. Så småningom utvecklar de experiment med laboratorieråttor att utveckla nya behandlingar.

hemmagjorda lösningar för behandling av vitiligo

Vi delar några naturläkemedel för behandling av vitiligo. Det finns inget botemedel mot det, men vissa naturläkemedel kan bidra till att minska nivån på ojämnhet. Läs mer "

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar