Vad ska du veta innan en mastektomi?

Ibland kommer fall av  att resultera i en mastektomi. Det är inte förstahandsvalet, men ibland är det det enda alternativet som kan rädda ditt liv.

För att förstå denna procedur lite bättre är det viktigt att lära sig vad kirurgisk borttagning av hela eller en del av bröstet innebär. Det är lätt att skriva ner det eller läsa det, men det går extremt svårt att gå igenom hela processen.

Därför är det viktigt att du ändrar hur du tänker på denna form av bröstcancerbehandling. Du måste förstå att utföra en mastektomi är en stor förändring av livet.

yligen har även kvinnor som just har diagnosen bröstcancer nyligen valt att genomföra denna operation på ett förebyggande sätt.

Även om detta inte är ett dåligt val är det ett mycket personligt beslut. Det kan inte ens vara nödvändigt om du inte har en familjhistoria eller en genetisk mutation som ökar risken. 

1. Det är fysiskt annorlunda för varje kvinna

Vissa människor kan uppleva mer smärta än andra. eroende på din kropp

kan det hända att din återhämtningstid är längre än 12 veckors norm.

I slutändan är det din kropp som avgör när du kommer att kunna gå tillbaka till din vanliga rutin, oavsett om det är förr eller senare än vad du hade hoppats. Det här är något du kan förbereda dig för: Ha någon att hjälpa dig efter din mastektomi. Det är viktigt att du är säker på att du kommer att få någon vid din sida.

De första två veckorna efter operationen blir mycket komplicerade.

Det kommer att påverka din rörlighet för även enkla saker som att öppna en flaska vatten eller kamma hår.

Det här är dags när du kommer att oroa sig för smärtan som din mastektomi kommer att orsaka. Du borde veta att vissa kvinnor inte upplever fruktansvärda smärta. Faktum är att vissa av dem inte vet någonting efter operationen. 

2. n mastektomi kan ha komplikationer

en mastektomi är en operation precis som alla andra, så det är viktigt att du förbereda dig mentalt för eventuella komplikationer i samband med din kropp eller din hälsa.

Vissa kvinnor känner inte att kirurgi var en stor sak, medan andra är allvarligt störda av det.

n följd är att andan kan bero på smärtan. Dessutom kan du utveckla lunginflammation på grund av brist på filtrering i lungorna. Du måste ta hand om dig själv under de dagar som följer efter operationen när

det här är när du har störst risk för infektion.

n annan konsekvens är 

. Detta beror oftast på att inte förstå effekterna av anestesi och de läkemedel som har ordinerats för dig på grund av smärta. Med dessa läkemedel kan du tillbringa en natt på akutmottagningen eftersom du inte har haft avföring om fem dagar. Det är viktigt att du pratar med din läkare för att föreslå vad du ska göra för att förhindra detta. n diet som har ett högt innehåll av fiber kan vara användbart.

Vänligen läs:

6 sällsynta effekter av ångest

3. ekonstruktion är ett alternativ Temat för återuppbyggnaden efter en mastektomi är ett känsligt ämne som är unik för behoven hos varje kvinna.

Vissa kvinnor väljer att inte ha återuppbyggnaden på grund av personliga skäl, medan

andra tror att de måste vara i harmoni med sin nya kropp.

Medan bröst är förknippade med skönhet, lider vissa kvinnor under återuppbyggnadsprocessen. ndra som hade mycket stora bröst kan känna sig fri från ryggont och välja att inte rekonstruera dem. Du måste i varje fall analysera dina personliga behov innan du bestämmer om du vill gå igenom rekonstruktionen.

Prata om din oro och inte vara rädd för din mastektomi

För att genomföra en mastektomi är ett mycket viktigt steg

du tar i livet, så du bör varken fruktar det eller ta det på allvar.

Tala med din läkare, och om du håller med om att det är nödvändigt, se till att du helt förstår allt som detta förfarande medför.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar