Varför drömmer du att du faller?

Det är ganska vanligt att drömma att man faller. Det sägs att minst 95% av alla människor har haft sådana drömmar . Denna dröm utlöser ofta en plötslig känsla av ångest som kan väcka dig. Vad är orsaken till sådana drömmar?

Möjliga förklaringar till varför vi drömmer vi faller

Dessa drömmar är ganska vanliga. Du somnar och då börjar du bara drömma att du plötsligt hamnar i tomrum, att marken försvinner under dina fötter eller faller under en sten. Således får du den läskiga upplevelsen att falla. Hjärtan är rasande och du är vaken full av rädsla. Du kanske tror att du på något sätt föll ut ur sängen. I vissa fall händer exakt detta. Vilka är orsakerna till detta fenomen?

1. Det händer under sömnens första etapper

. I sömnlaboratoriet på sjukhuset i Madrid, Spanien, har de studerat detta fenomen och slutsatsen att orsaken är en liten obalans mellan det vasculära systemet (sitter i örat) och det kinestetiska systemet. Kroppen har ännu inte vänt sig för att ligga ner, vilket tvingar oss att vakna för att vi känner att vi faller. Detta gör att många människor helt enkelt går ur sängen.

2. Stress är också en viktig faktor

Försök att komma ihåg hur kände du känslomässigt när du upplevde detta fenomen.

Drömmar som säger att du faller är ofta förknippade med stress. Vi exponerar vår hjärna till en hög aktivitetsnivå, kortisol accelererar kärnfunktionerna och hjärnvågorna är i full aktivitet. är vi sedan sätter sig ner och kroppen slappnar av, fortsätter hjärnan aktiv, mycket aktivare än normalt. Detta skapar en ny obalans: en överaktiv hjärna och en avslappnad kropp. Detta skapar en känsla av att du faller, som överförs till våra drömmar och resulterar i dig vaken.

3. Fenomenet sömnförlamning

Vi har pratat om sömnstörning i en annan artikel för sömnstörningar. Detta händer när vi inser att vi har en mardröm men kan inte vakna

. Känslan är väldigt levande och intensiv, ibland väldigt läskigt eftersom allt verkar så verkligt. är vi drömmer om att vi faller, är det en otrevlig känsla som vi vill vakna innan vi träffar marken. Vi avslutar med att konstatera att huvudorsaken till detta fenomen är stress

. Hjärnan är överarbetad, vilket i de första stadierna av sömn leder till en obalans mellan den och kroppen. Hjärnan reagerar på obalansen i att skapa fruktansvärda drömmar. Det finns också en teori om att sådana drömmar är en instinkt som vi ärvde från våra förfäder som sov i träden och var ovilliga att vakna snabbt för att inte falla ner.Intressant, eller hur?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar