Riktig matlagning grönsaker

 eroende på vilken typ av krukor, metoder, oljor och såser du använder, kan du sluta med antingen ett smakfullt men näringsfattiga måltid eller en måltid rik på vitaminer, mineraler och smak.

I den här artikeln hittar du nyckeln till att bevara det goda i grönsakerna, med några enkla steg.

Vilken typ av olja ska jag använda?

Det första steget är att välja en högkvalitativ vegetabilisk olja som tål höga temperaturer, eftersom de flesta oljor förlorar näringsvärdet eller blir giftiga när de upphettas. Den bästa oljan att använda är kokosolja, men olivolja är också bra.ndra oljor som solrosolja och sesamolja kan användas för att smaka färdiga måltider. Även om dessa oljor är också friska, är de inte lämpliga för uppvärmning.

Vilken typ av krukor ska jag använda?

Vetenskap och forskning har visat att många krukor och köksutrustning kan bli giftiga över tid och kan avge kemiska och farliga ämnen som lagras i vårt system. Dessa kan vara svåra att ta bort och kan orsaka stor skada.

Vi rekommenderar att du använder rostfritt stål, gjutjärn, glas, keramik eller titan krukor och kokkärl. Du bör undvika aluminium, och framför allt, kokkärl belagd med teflon, som många studier säger innehåller cancerframkallande som kan orsaka allvarliga skador över tid.

Ångkokning

är du stekar grönsakerna, behåll alla de fantastiska näringsämnena och 

Ångkokning är ett mycket enkelt sätt att laga grönsakerna, eftersom det inte medför någon oljebruk.

Ångning

tt sätt att laga grönsakerna är snabbt och enkelt att laga dem i mycket liten olja. tt använda en wok är ännu bättre, eftersom en sådan panna ger jämn värme och gör grönsakerna skarpa och smakrika.

Grillad eller akad

Dessa två varianter är också mycket friska och ser till att grönsakerna behåller sina smaker och näringsämnen. Grillad eller bakad ger maten också en god smak.

Marinader

Vissa grönsaker kan vi äta rå medan andra, till exempel. broccoli och blomkål är så svår att det blir lite svårt. Skapa  kan lösa det problemet. Lämna grönsakerna i marinaden i ca. två timmar för att mildra dem, vilket gör grönsakerna enklare att äta.

Infusions

Du kan också skapa friska , genom att blanda grönsaker (såsom morötter och betor) med kolsyrat eller vanligt vatten och lite salt (den rekommenderade en tesked salt per liter vatten). Du måste spara infusionen i en hermetiskt förseglad låda i minst två veckor. är lådan är öppen kan du förvara i kylskåpet vad du inte dricker direkt.

Spirar

Frön från växter, t.ex. roccoli eller purjolök kan bli groddar. Du kan använda groddar som garnering i sallader, soppor, tortillor eller andra rätter. Det är så enkelt som att man sätter frön i en fuktig plats där de kan börja slå rot, och sedan i en varm plats där plantorna börjar växa.

 De ger din kropp ett hälsosamt bränsle. Och som en bonus ger de dina måltider ett unikt och originellt uttryck.

Smaksättning

är du lagar mat, använd alltid salt. Undvik raffinerat salt eller bordsalt, vilket kan sakna viktiga mineraler.

Du kan också prova med olika kryddor för att ge smak till mat: ingefära, spiskummin, chili, oregano, färsk basilika, torkade tomater eller paprika är perfekta aromer som är också bra för matsmältningen.

nvändning av baljväxter

Om du inkluderar baljväxter i din grönsaksrätter, rekommenderar vi att alltid använda en liten tång och kummin till mjuka pods och underlätta matsmältningen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar