Livsmedel som innehåller mycket kalcium

är vi tänker på kalcium, vi tänker ofta på mjölk, yoghurt och ost och mycket mer. I den här artikeln kommer du att upptäcka att det finns många livsmedel som inte är mjölkbaserade, men ändå innehåller mycket kalcium.

Kalcium till alla

 Det här är långt ifrån den enda goda nyheten för vegetarianer och veganer, men också för dem som har svårt att smälta mjölk eller letar efter alternativ till de produkter som kommer från ko eller får.

Mat grupper som har ett rikt innehåll av kalcium är som följer:

 • 
 • Gröna bladgrönsaker
 • 

Vilka livsmedel förutom mejeriprodukter, är rika på kalcium ?

 • Gröna bladgrönsaker: D (som innehåller mer än mejeriprodukter). Speciellt grönkål ger 135 mg kalcium per 100 g råmaterial. Samtidigt innehåller grönkål vitamin , och K och vitamin C. Det anses som "superfoods". ndra bra val i denna grupp är mangold och spenat. Detta kan kokas tillsammans med andra , som används i pajer, pizza, sallader och mycket mer.
 • ötter De även magnesium, och 2-vitamin och mangan. Mandel bidrar också till att sänka kolesterolet. ndra alternativ är paranötter (160 mg per 100 g) och hasselnötter. Dessa kan ätas som mellanmål eller mellanmål (en handfull nötter mellan måltiderna), kan du dekorera den andra rätter med dem och det är också möjligt att dricka det som vegetarmelk.

 • Torkade aromatiska örter ofta glest används. Men om vi gör det en punkt att ha några av de rätter som vi gör, vi kommer dessutom att få mer smak och arom förutom kalcium. ågra av dem kan också göra te. 
 • Sesame: D De kan användas för att göra tahini, en traditionell maträtt från det arabiska köket. Samtidigt har vi vitamin 1 och 6, mangan, magnesium och koppar. nvänd frön i sallad, pajer, bröd och saft.
 • Linfrö: De är ganska lik sesamfrön och har ungefär samma mängd kalcium. Du kan baka bröd med linfrö, eller använda den som en ingrediens i juicer, smoothies, kakor, sallader, såser eller krämer.
 • aljväxter: D ette är en utmärkt källa till kalcium (13% av näringsämnen), i synnerhet i de vita och svarta bönor. De har också andra egenskaper som stabiliserande blodsocker och blodtryck. Överdriv inte intaget eftersom de kan ge dig en mycket uppblåst mage. landa baljväxterna med grönsaker och gör grytor och grytor.
 • Løvetann Det verkar vara diuretikum, är bra för levern och innehåller många antioxidanter. De unga bladen kan kokas och användas i sallader, precis som spenat. De ger mer kalcium än mjölk (187 mg per 100 gram). Du kan också laga och äta rötterna.
 • Orange: , 65 mg per enhet. Som alla vet är apelsin också en bra källa till vitamin C. Det kan ätas som det används i smoothies, juice, sallader, kakor och desserter.
 • Quinoa och maranth: Dessa bör ingå i kosten för alla vegetarianer eller veganer på grund av deras höga kalciuminnehåll. Den kan blandas med ris och är bra för alla som inte dricker mjölk. Det kan också ätas som en soppa eller med grönsaker. Quinoa har samma hälsoeffekt på kroppen. Det kan tillverkas av bröd, eller använd det i pajer som gröt med mer.
 • Äggskal: D Man har varit känd från antiken att denna del av ägget innehåller mycket kalcium och hjälper kroppens ämnesomsättning. Tvätta ägget utan att skrapa skalet, vrid saften av en citron över den. Lämna det i 12 timmar, ta bort ägget med en träsked och drick saften, som lämnas väldigt långsamt.

Krossa myter om kalcium

Det är en populär myt att mejeriprodukter innehåller mycket kalcium, kalcium från denna källa absorberas bättre i kroppen och att mjölkintaget är direkt relaterad till osteoporos. Här är sanningen om detta:

 (1448 mg per 100 gram), följt av uppvaknande alger (1380). Kummin innehåller endast 120 mg, samma med yoghurt. ndra källor rik på kalcium är tång, sesam, soja, mandel och blomkål.

, så från gröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkorn och baljväxter. Sedan kommer mjölk och mjölkprodukter.

Slutligen ny forskning har visat att mjölk, i motsats till vad man skulle kunna tro, faktiskt kan orsaka benskörhet, om man konsumerar mjölk en livstid . I länder där konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter är mycket hög, som Schweiz, Finland, Sverige och ederländerna, finns det flera fall av benskörhet än något annat. I länder där man inte konsumerar så många mejeriprodukter som Ghana, Kambodja, Kongo och Liberia är denna sjukdom svårare att hitta.

ilder av Daniella Segura, Thoranin Tiriwit, une T, Jennifer, Jeanette Svensson, Judi, Mario Lopez gusquiza.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar