Den friska gurka

 Speciellt är gurkas högvattenhalt bra för oss. Den innehåller nästan inga kalorier och äts därför av de flesta som är på en diet. Det är uppfriskande och innehåller mycket näring.

I denna artikel kommer vi att lära dig mer om gurka och dess välgörande effekt på vår hälsa.

Fakta om gurkan

 Den innehåller mycket fiber, liksom vitaminerna , , C och . Gurkan är en bra vattenkälla. 100 gram gurka har bara 13 kalorier och 97% av det är vatten.

Vad gäller mineraler, gurka ett vegetabiliska rika på kalium, järn, kalcium, fosfor och magnesium.

Gurka kan ätas rå i sallader, Det är också mycket vanligt att äta gurka som har såt i ättika eller olja. Du kan ha gurka i sallad eller som ett ackompanjemang till brödskivan.

I gurka är gurka en av huvudingredienserna i den traditionella maträtten gazpacho (med tomat, paprika, vitlök och olivolja).

Man säger att gurkan ursprungligen kommer från Indien, men det här är ganska osäkert. Den har odlats i västra sien i över 3000 år och förmodligen kommit till uropa med romarna. Även om man säger att gurka är en grönsak, är det faktiskt en frukt.

Vad används gurkan för?

 Det är generellt bra för din hälsa. Om du äter gurka regelbundet, dessa är några av de hälsofördelar du uppnå:

 • hälsofördelar för huden: , eftersom denna del av gurkan innehåller de högsta koncentrationerna av kaffesyra, askorbinsyra och vitamin C. De håller din hud frisk, lindrar irritation och minskar inflammation. Gurka kan appliceras direkt på huden. Gurkor verkar också lindra eksem som psoriasis. Gurka är inte bara bra för huden när den används utomhus, du kan också göra en smoothie av gurka, lite vatten och juice av en halv citron. Detta verkar rengöra på kroppen.

 • Gurksens effekt på kroppen: Denna mineral stärker kroppens muskler, senor, ligament, brosk och även ben. Silica håller också din hud frisk. Därför används detta mineral ofta i krämer mot akne och hudsjukdomar.
 • gurkens effekt på kardiovaskulärsystemet: gurkens höga magnesium-, fiber- och kaliuminnehåll hjälper till att sänka blodtrycket.
 • gurka effekt på matsmältningen: Om du ofta upplever matsmältningsbesvär i form av för mycket syra eller uppsvälld mage, så äter gurka. gurka innehåller mycket vatten, fibrer, kalium och magnesium som alla bidrar till en god matsmältning.

ndra fördelar med att äta gurka:

 • , gurkor rekommenderas när man ska bli av med överflödig vätska och fett.
 • Målet är att balansera nivån av urinsyra, och rekommenderas för personer som kämpar med överkänslighet eller vätskeretention.
 • Därför är det viktigt att du tuggar så att du får det ordentligt smält.
 • Gurka är bra för tarmarna och skyddar också magen.

 • Innehåller få kalorier och är därför en naturlig del av en hälsosam kost.
 • 
 • Innehållet av komplexa -vitaminer (särskilt 3, 5 och 9), kolhydrater, fetter och goda proteiner, säkerställer att du hålla formen.
 • Vitamin C-innehållet skyddar dig mot förkylningar.
 • Innehållet i vitamin , C och , fördröjer hudens åldrandemärke.
 • Gurkan skyddar dig också mot gift som finns i maten och luften.

är äter du inte gurka?

Även om gurka är en hälsosam frukt, rekommenderar vi ibland att inte äta den. gurka innehåller något som kallas cucubitacin, vilket kan påverka matsmältningen negativt och ge gasbildning. Människor som kämpar med detta borde inte äta gurkor. Det finns också några som är allergiska mot något av ämnena i gurka. Dessa kan känna att tungan, munnen eller halsen sväller under intag av denna grönsak.

Om du äter överdriven gurka kan detta orsaka uttorkning. Som tidigare nämnts har gurkan en mycket god diuretisk effekt . Men du behöver inte oroa dig för mycket om det här: man borde äta många gurkor varje dag för att detta skall ske.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar