Oxytocin, "kärlek hormon" har en mörk sida som du bör veta om

Get ord representerar något som gillar känslan som kommer från oxytocin, även känd som "kärlek hormonet". Det är samtidigt 

 är ibland känd som kär hormon, klämma molekyl lycka kemi och även som den kemiska formeln för föräldrar.

Till exempel är oxytocin Den spelar en viktig roll i att initiera och hjälpa till att bygga den intensiva bandet mellan mor och barn. Utan tvekan är detta band nyckeln till mänsklighetens existens och för många andra däggdjur.

därför denna lilla kärlek hormon som produceras i hypotalamus och utsöndras av bakre hypofysen, en av de mest kända kropps ämnen där. 

Men om vi berättade för dig att oxytocin döljer en sida som inte är helt positiv? Skulle du tro att det är en inte så hälsosam aspekt som kan negativt påverka din känslomässiga integritet?

Vi är säkra på att det finns ett tema som många skulle vara intresserade av att lära sig om. Här kommer vi att ge dig mer information om detta flersidiga hormon, så att du får en mer fullständig översikt över det.

Hormonet av kärlek och beroendeförhållanden

Om du någonsin upplevt , ska du veta att du antagligen levde under inflytande av några av de mörkaste aspekterna av oxytocin . I denna typ av förhållande Du kan till och med fångas av den andra personen och glömma viktiga aspekter av ditt eget liv.

Det kan verka som en enkel metafor och en något förenklad jämförelse. mellertid jämför 

I den situation som vi har beskrivit är det nästan som att vara full av en "överdos" av oxytocin. I detta fall blir du 

oxytocin och sociala förhållanden

Denna kemikalie är faktiskt klassificeras som en nonapeptid (dvs. en peptid som innehåller nio aminosyror).

 • Det verkar som . Det är tack vare denna lilla peptid att vi kan fatta beslut relaterade till våra sociala interaktioner. Då handlar vi på sociala sätt genom att visa egenskaper som generositet, eller altruism.
 • Det är därför det inte så länge sedan trodde att oxytocin frigörs av hjärnan, den viktigaste "tillgång" för att minska svaren från stress och ångest som kan bli följden av den dagliga sociala interaktioner, även med dem vi älskar mest och som är närmast oss.
 • Idag, tack vare nya , har det emellertid visat att oxytocin dolde också en något mörkare sida. Dessutom fungerar det i omvänd ordning för att främja mindre hälsosamma relationer. I dessa 

oxytocin och alkohol, ämnen som i stora mängder, får oss att tappa kontrollen

att kärlek är ibland en verklig kemisk Shipwreck är inte bara en poetisk överdrift - det är en klar verklighet.

 • Det är välkänt att på hjärnnivå.
 • åda överför överföringen av G-neurotransmittorer i prefrontal cortex och de limbiska strukturerna. Dessutom kan båda åda har också effekten av att minska känslan av rädsla vi känner när vi visar specifikt beteende.
 • Under påverkan av båda 

älskar därför som är baserad på en passionerad eufori och en nästan sjuklig , nästan som att vara berusad. Således gör 

eurologer och psykologer har fascinerats av den intensiva effekten som oxytocin kan ha på många människor.

Men innan du börjar tänka på att skapa och marknadsföra en ny drink där oxytocin ersätter alkohol, ska du veta att det är verkligen inte ett hållbart alternativ.

Men möjligheten att använda den för att behandla vissa tillstånd av depression samt kliniska störningar är en mycket verklig möjlighet. 

Vi vet att

när vi är i kärlek, befria vårt sinne en magisk kombination av dopamin, serotonin, n Tack vare dessa signalsubstanser, vi känner

 • mer energi, mer passion, mer lust att experimentera ... 
 • är oxytocin ämne som förmedlar allt detta. Det främjar frisättningen av dessa kemiska ämnen stimulerar också produktionen av en ytterligare, ännu mer intensiv agent: fenyletylamin Denna endogena kemisk förening och som vi kan bli förvånad att lära sig, till amfetamin familjen, och
 • förblir vanligtvis i hjärnan i ca. 4 år i koncentrerade mängder. Detta kan hjälpa till att förklara den inledande perioden av intensiv passion, där vi är som satelliter som kretsar en planet, oförmögen att se något annat som finns i universum.

Det är ganska normalt. Det är dock ett villkor där vi bör vara försiktiga att inte förlora vår inre kompass och glömma var vår nord är.

Även förälskelse kan vara en magisk upplevelse, vi borde noga med att aldrig kompromissa vår egen integritet och bli helt fångas upp i virveln av intensiv "berusande" känsla som kommer från en flod av oxytocin till hjärnan.

Huvudbilden gjord med tillstånd av 

Sår som aldrig läker: euro av våldsutsatta kvinnor Kampen för att stoppa våldet mot kvinnor är en uppgift som alla måste engagera sig i Låt oss titta på hur den fysiska och känslomässiga våld påverkar hjärnan.. Läs mer "

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar